zondag 28 juni 2015

Recensie over verschillende soorten chocolade

vandaag heb ik met mijn vriendin en mijn broertje chocolade geproefd en beoordeeld, hier ga ik een recensie over schrijven.  
Dit is de chocolade die ik heb beoordeeld.

Hier een lijstje van de chocolade soorten:

  • Milka Oreo Chocolade 
  • Tony Chocolonly 
  • Nestle L'atelier
  • Verkade Fair Trade
  • AH Biologische Chocolade
  • AH Huismerk
  • Swiss Finest


Eerst ging ik met mijn vriendin raden of we geblinddoekt de soorten konden proeven. mijn vriendin had alle smaken goed, maar ik haalde de Verkade chocolade en de AH Huismerk chocolade door elkaar.

Daarna ging ik met mijn broertje de chocolade beoordelen op een paar categorieën, dat waren:
  • smaak 
  • bite 
  • originaliteit 
  • cijfer algemeen
Milka Oreo Chocolade (melk chocolade met oreo's):
De smaak van deze chocolade is iets te zoet, de knapperige koekjes in het midden maakte de smaak weer in balans. De bite van de chocolade is zacht maar die koekjes maakt het weer helemaal goed.
het is origineel bedacht om oreo's te verwerken in chocolade. mijn algemene cijfer voor deze chocolade is een 7,8.

Tony Chocolonly (melk chocolade met hazelnoot):
Deze chocolade is niet te zoet en die hazelnoot stukjes geven een knapperige bite in het midden. De chocolade smelt lekker in je tong en omdat het niet te zoet is vind ik deze chocolade heel lekker. mijn algemene cijfer voor deze chocolade is een 7,9.

Nestle l'atelier (melk chocolade):
De chocolade is zoet en zacht dat vind ik persoonlijk niet zo lekker. In deze chocolade zitten wel nootjes en bessen en dat vind ik wel origineel. ik vond deze chocolade niet heel lekker maar ook niet heel vies. mijn algemene cijfer voor deze chocolade is een 6,4.

Verkade Fair Trade (melk chocolade):
Deze chocolade is is gewoon zoals de meeste melk chocolade. De Chocolade is iets te zoet, de bite is zacht. mijn algemene cijfer voor deze chocolade is een 6,3.

AH Huismerk (witte chocolade):
Witte chocolade is geen echte chocolade. het word gemaakt van cacaoboter. dat is een soort vet dat van de cacaobonen afkomt.
ook deze chocolade is heel zacht, het is veel te zoet en het heelf een zachte bite. verder smelt het wel lekker op je tong. Mijn algemene cijfer voor deze chocolade is een 5,5.

AH Biologische chocolade (extra puur):
Deze pure chocolade is niet te bitter en heeft een knapperige bite. Pure chocolade is ook het meest gezonde van de drie basis soorten chocolade. mijn algemene cijfer voor deze chocolade is 5,8.

Swiss Finest (extra puur):
Deze Chocolade vond ik te bitter en ik vind het helemaal niet lekker maar ik weet zeker dat er mensen zijn die er wel van houden. het is echt een typische smaak waar je van moet houden. mijn algemene cijfer voor deze chocolade is 5,5.


  

Betoog: koop Fair Trade chocolade

wat is chocolade?
Chocolade wordt gemaakt van cacao bonen. Cacao bonen groeien in een cacaovrucht... dat is dus de vrucht van een cacao boom. de cacao bonen worden voor het meest geproduceerd in Afrikaanse ontwikkelingslanden.  

zo ziet een cacaoboon eruit.

Handel
De boeren die cacaoboon plantages hebben verkopen hun cacaobonen meestal na een lang proces aan rijke mensen die de bonen door voeren naar Europa. De boeren die zo hard weken verdienen hiermee heel weinig geld.

Kinderen helpen ook...
kinderen van die boeren moeten ook mee werken en kunnen daarom vaak niet naar school. Het werk op een plantage is zwaar. 
kinderen die hun ouders moeten helpen werken veel en dat is een vorm van kinderarbeid die verboden is.

dit is het logo van
Max Havelaar.
Max Havelaar.
Max Havelaar is een keurmerk van Fair Trade op gericht door Max Havelaar. Fair = eerlijk en trade = handel, Fair Trade betekend dus eerlijke handel en dat is precies wat Max Havelaar wilde. De boeren krijgen een eerlijke prijs voor de cacaobonen die ze produceren, zodat de kinderen naar school kunnen en niet hoeven te werken op de plantage van hun ouders. Maar ook zodat de boeren hun leef omstandigheden kunnen verbeteren.






Waarom is het nou zo goed om Fair Trade Chocolade te kopen?
  1. De chocolade word niet geproduceerd met kinderarbeid.
  2. De kinderen kunnen ook naar school voor hun toekomst.
  3. De boeren die de cacaobonen produceren krijgen een eerlijk prijs zodat ze hun leef en wek omstandig heden kunnen verbeteren.
Als je voortaan chocolade in de winkel ziet met het logo van hierboven weet je zeker dat het Fair Trade chocolade is... het is dan misschien dan wel net is duurder maar je kan in ieder geval met een een goed gevoel de chocolade op eten. In de smaak proef je ook een verschil en je kan met een goed gevoel denken aan de mensen die ervoor hebben gezorgd dat jij die chocolade kan eten.

Meer over dit onderwerp:
Je kunt als je meer over dit onderwerp wilt weten ook de filmpjes van de onderstaande link bekijken.

zaterdag 13 juni 2015

Hoe tempereer je chocolade?

Als je chocolade in de winkel koopt is het getemperd: de chocolade is dan glimmend en het maakt een geluidje als je het breekt.
Bijvoorbeeld voor het chocoladeschijfje bij het lavatoetje, heb je getemperde chocolade nodig. Ik ga jullie nu laten zien hoe je dat zelf kan doen.

1. Breek de hoeveelheid chocolade die je nodig hebt in kleine stukjes, doe drie kwart van de chocolade in een hittebestendige kom en bewaar de rest voor later.

2. Breng ondertussen een pannetje met een klein laagje water aan de kook. Als het water kookt moet je de kom met de chocolade er op het pannetje zetten. (Het stoom dat het warme water maakt kan niet ontsnappen dus gaat het tegen de onderkant van de kom en dat zorgt er voor dat de chocolade smelt en niet aanbrandt.) 
Het laagje moet ongeveer 4 cm hoog en je moet er voor zorgen dat de onderkant van de hitte bestendige kom het water niet kan raken.

3. Zorg dat de temperatuur van de gesmolten chocolade 48°C is bij pure chocolade, en bij melk chocolade 45°C 
Zorg absoluut dat er geen enkele druppel water in de chocolade komt want dan mislukt het gelijk.

4. Als de chocolade de temperaturen van stap 3 heeft bereikt haal het van het vuur af, en hier komt de overgebleven chocolade van pas.

5. Doe de overgebleven chocolade in de kom met gesmolten chocolade (die kom moet wel van het vuur af zijn). Hierdoor daalt de temperatuur.

6. Zorg dat de pure chocolade daalt van 48°C naar 32°C, en bij melk chocolade van 45°C naar 30°C. Om dit proces te versnellen kan je de kom met alle gesmolten chocolade ook in een bak met koud water zetten.

7. Als de chocolade de temperatuur van stap 6 heeft bereikt is je chocolade getemperd... dat was toch niet zo moeilijk.

veel bak plezier.    

Chocolade lava toetje


Chocoladeschijfjes:
140g getemperde chocolade (als je niet weet wat getemperde chocolade is kijk dan even op mijn andere stukje op de blog over hoe je chocolade moet temperen) 


Chocolade brownie:
  • 300g ongezouten roomboter 6 eieren
  • 660g suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 90g cacao poeder
  • 190g zelf rijzend bakmeel(je kan ook normale bloem gebruiken en 1 1/2 theelepel bakpoeder)
  • je kan ook noten, Gedroogd Fruit of stukjes chocolade toevoegen.
Chocolade saus:
  • 200g  melk chocolade
  • 80g pure chocolade
  • iets minder dan 100 ml melk

Keukengereedschap:
  • een mixer
  • een bakvorm waar je de brownie in kan bakken(30 bij 40 cm en ongeveer 3 of 4 centimeter diep).
  • twee ronde vormpjes (een met een doorsnede van 8 cm en de andere met een doorsnede van 4 cm)
  • een kom waar je het beslag in kan mixen.
  • een hitte bestendige kom
  • en weegschaal
Wat moet je doen voor de brownie:
1. Doe bakpapier in de bak vorm zodat de brownie niet aan de bakvorm plakt.
2. Smelt de boter in de oven.
3. Doe daarna de suiker, ei, cacao poeder en bloem door de boter en mix dit goed door elkaar. 
4. Als het een glad beslag is moet je de vanille er door heen mixen.
5. Doe het beslag in de bakvorm.
6. Je kan als topping nog nootjes en de chocolade stukjes over het beslag doen maar dat hoeft niet.
7. Doe de bakvorm met het beslag er in, in de oven en bak het op 180 graden Celsius. Er is niet een precieze baktijd maar als een mes in de cake steekt en het komt er schoon uit is het goed. 
(begin bijvoorbeeld met een kwartiertje, en check of het mes schoon is. Als het nog niet schoon is doe dan steeds vijf minuten erbij tot dat het goed is. 
8. Als de brownie helemaal is afgekoeld kan je met de het grootste ronde koekjes vorm de brownie in allemaal rondjes uitsteken. Als je dat gedaan hebt kan je met de kleiner ronde koekjes vorm uit het midden van de grote brownie rondjes halen, nu is het een O vorm.     
De chocolade schijfjes:
1. Spreid met een spatel de getemperde chocolade over een glad stuk aluminiumfolie,als het bijna droog is steek je er rondjes uit met de grote koekjes vorm en laat het daarna helemaal afkoelen.leg dit op de brownies 

De chocolade saus:  
(zorg dat de saus warm is als je de brownie serveert)
1. Doe de chocolade in een grote hitte bestendige kom.
2. Als de melk begint te koken haal het van het vuur af en giet het over de chocolade, blijf roeren tot dat de melk en chocolade samen gesmolten is tot een glad dik beslag.

Het serveren:
Leg de brownies op de bordjes en leg de chocolade schijfjes er op.
zet de brownies op tafel en giet dan de warme chocoladesaus op het midden van het chocolade schijfje als je even wacht zie je dat de chocolade saus het chocolade schijfje smelt en de saus valt in het gat van de brownie. Als je de brownie open snijd komt de warme chocolade saus er uit lopen en hoe lekker is het om dat te eten. 

Veel bak en eet plezier.