Als je chocolade in de winkel koopt is het getemperd: de chocolade is dan glimmend en het maakt een geluidje als je het breekt.
Bijvoorbeeld voor het chocoladeschijfje bij het lavatoetje, heb je getemperde chocolade nodig. Ik ga jullie nu laten zien hoe je dat zelf kan doen.
1. Breek de hoeveelheid chocolade die je nodig hebt in kleine stukjes, doe drie kwart van de chocolade in een hittebestendige kom en bewaar de rest voor later.
2. Breng ondertussen een pannetje met een klein laagje water aan de kook. Als het water kookt moet je de kom met de chocolade er op het pannetje zetten. (Het stoom dat het warme water maakt kan niet ontsnappen dus gaat het tegen de onderkant van de kom en dat zorgt er voor dat de chocolade smelt en niet aanbrandt.)
Het laagje moet ongeveer 4 cm hoog en je moet er voor zorgen dat de onderkant van de hitte bestendige kom het water niet kan raken.
3. Zorg dat de temperatuur van de gesmolten chocolade 48°C is bij pure chocolade, en bij melk chocolade 45°C
Zorg absoluut dat er geen enkele druppel water in de chocolade komt want dan mislukt het gelijk.
4. Als de chocolade de temperaturen van stap 3 heeft bereikt haal het van het vuur af, en hier komt de overgebleven chocolade van pas.
5. Doe de overgebleven chocolade in de kom met gesmolten chocolade (die kom moet wel van het vuur af zijn). Hierdoor daalt de temperatuur.
6. Zorg dat de pure chocolade daalt van 48°C naar 32°C, en bij melk chocolade van 45°C naar 30°C. Om dit proces te versnellen kan je de kom met alle gesmolten chocolade ook in een bak met koud water zetten.
7. Als de chocolade de temperatuur van stap 6 heeft bereikt is je chocolade getemperd... dat was toch niet zo moeilijk.
veel bak plezier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten